Coronavirus o la Gran Depressió del segle XXI

Ens trobem tots en una situació que semblava impossible fa unes setmanes enrere, en un estat d’alarma que restringeix la lliure circulació de persones i obliga al confinament domiciliari. Però, com hem arribat fins aquí? Tant perillós és aquest virus com per a posar en perill l’economia mundial, i arriscar-nos a provocar la Gran Depressió del segla XXI?

Aquí és on, una petita confusió, deliberada o no (després en xerrarem), en la taxa de mortalitat del virus marca la diferència. Les mesures actuals s’han pres sota la hipòtesi que la mortalitat del virus supera el 3% de la població infectada, cosa que realment seria un desastre. El problema és que la certesa d’aquesta xifra és molt discutible, per múltiples motius, entre ells la falta de tests, la falta de símptomes en la gran majoria dels casos (cosa que ens converteix en portadors silenciosos), i la no comptabilització de multitud de casos que superen el virus sense sortir de casa ni de reportar el cas.

Per tenir dades fiables cal practicar tests massius, per tenir una idea real del número d’infectats i comparar-lo amb el número de morts realment provocats per la malaltia. Fins ara, qui més tests ha practicat a la seva població, proporcionalment, ha sigut Alemanya. I, oh sorpresa, la mortalitat real és d’un 0.26%, una cosa que molts fa temps que intuïm però no podíem demostrar. Font: https://elpais.com/sociedad/2020/03/20/actualidad/1584729408_422864.html

Ara comparem les xifres absolutes a l’estat espanyol. Fins ara hi ha hagut uns 1100 morts atribuïbles al coronavirus i uns 21800 infectats, cosa que superaria el 5% de mortalitat. Font: https://elpais.com/sociedad/2020-03-21/ultima-hora-del-coronavirus-covid-19-en-directo.html Com pot ser? En realitat, és més que probable que el número d’infectats, si comptem els que ho passen a casa sense problemes, els que tenen símpotmes lleus i els que no presenten cap símptoma, superi els 450.000 a tot l’estat espanyol. Passa que açò no podrem saber-ho del cert fins que no es practiquin tests massius a tota la població. I, mentrestant, els polítics prefereixen que la seves decisions semblin justificades.

Ara comparem les xifres amb la darrera epidèmia de grip seriosa, la del 2017-2018. En aquest cas, a l’estat espanyol es van produïr més de 800.000 infeccions i més de 15.000 morts, un percentatge de mortalitat del 1.8% !!!! Font: https://www.redaccionmedica.com/secciones/sanidad-hoy/gripe-en-espana-casi-800-000-casos-52-000-ingresados-y-15-000-muertos-5427

Llavors, a què es deu tant de revolt si ens trobem davant d’un virus que, amb tota probabilitat, es molt menys mortífer que la grip del 2017-2018 ? Qui surt guanyant si es para l’economia i es provoca una gran depressió mundial, que ens portarà a nivells d’atur d’entre el 40%-60% ?

Per una banda, com diu Harari al seu article del Financial Times https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75, és una oportunitat per a retallar drets socials i augmentar el control de la població, però segon el meu parer això és un efecte col·lateral més.

Fa uns mesos vaig tenir l’oportunitat de visitar Xina. Vaig estar a Guillin, una ciutat de nivell 4 sobre 5, segons la forma de classificar dels propis xinesos, on 1 son les ciutats de primer nivell i 5 les viles rurals. Em vaig sorprendre moltíssim del nivell econòmic i tecnològic dels seus habitants. A nivell econòmic, us puc assegurar que estaven molt millor que la gran majoria de ciutats de nivell 3 europees, i a nivell tecnològic, li donen mil voltes a les de nivell 1. Xina dur més de 30 anys de creixement econòmic sostingut a uns nivells mai vistos, han passat de ser el tercer món a ser líders mundials en una generació.

Si Xina no ha passat ja per davant dels EEUU econòmicament, no trigarà massa en fer-ho, i això els EEUU fa temps que s’ho veuen venir. Però és que, a més, la gran avantatge tecnològica que tenen els ha portat a desenvolupar el 5G, un sistema de connexions inalàmbriques tant potent que pot suportat tot l’internet actual sense necessitat de cap cable. Ja sabeu que Trump va vetar les marques xineses de mòbils per aquest motiu, però Xina no reculava i, davant de la possibilitat de perdre el lideratge econòmic mundial i, a més, el control de les comunicacions de tots els ciutadans del món, EEUU ha decidit donar un fort cop sobre la taula. I la manera de fer-ho ha estat simple: difondre amb tots els seus altaveus una tassa de mortalitat d’un 3% enlloc d’una del 0.3% pel nou coronavirus.  És perfecte, un enemic invisible i del qual no podem contrastar la perillositat, al més pur estil de George Orwell al seu magnífic llibre “1984”.

L’objectiu és tornar a prendre el control, i reduir la dependència d’Occident cap a Orient. Un punt molt important per aconseguir això és tornar gran part de la producció industrial cap a casa, tornar a obrir les fàbriques que fa uns anys es van moure cap a Xina. El problema és que per fer-ho i ser competitius, és imprescindible que la gent passi a cobrar la mitat del sou mínim actual.

Amb el confinament decretat, que previsiblement durarà més de dos mesos, es provocarà la major recessió de la història en temps de pau. L’economia Xina, que viu de l’exportació, patirà moltíssim, però a més, moltes aerolinies quebraran, el sector turístic es reduirà a menys de la mitat part del que era, el consum caurà per terra, i l’atur es dispararà a nivells mai vistos per la població activa. L’estat del benestar farà figa definitivament, i la sensació de seguretat serà cosa del passat, la por s’estendrà entre la població, i d’aquí un any i mig qui trobi una feina amb un sou de 500 euros a una de les fàbriques que s’obrin es podrà considerar afortunat.

Per a que no patiu pensant que m’he tornat boig i em dedico a inventar teories de la conspiració, podeu llegir reflexions bastant similars per part de professors d’economia de renom, com per exemple aquesta: https://threader.app/thread/1238532806063656960

Anem de cap a ses penyes !! Jo recomanaria començar a recopilar evidències i llençar una campanya d’opinió pública en contra del confinament. És la única manera que veig d’evitar el desastre.  Si a qualcú se li acudeix una opció millor, estaré encantat d’escoltar-la.

Santi

Views: 1