El 28M, el Tsunami que no vam saber veure

Avui és un dia trist per a Menorca. Tots sabíem que la situació política no estava per masses alegries, Tanmateix el Tsunami ha estat molt més gros del que s’esperava, a Menorca i arreu. El 28 de maig hi perd la nostra cultura, la nostra llengua i sobretot la nostra terra. A Menorca, i a les Illes Balears ha guanyat, sobretot, una coalició política anti-ecologista, el partit del “turismo sin fronteras”,  el partit que defensa el dret a la propietat. Hi ho ha fet quan més ritme agafa la crisi climàtica i de l’habitatge. Que pot sortir malament?

Comencem per la part positiva. Maó i sobretot Ciutadella conserven una majoria d’esquerres. No oblidem que el Tsunami polític del 2011 va ser molt pitjor. Ara Maó ha tret un bon resultat donades les circumstàncies. El PSM de ciutadella no tant. Açò vol dir que Ara Maó s’ha consolidat com una força organitzada i responsable. Té molt de mèrit. N’Héctor és el polític d’esquerres que en surt més reforçat però no tindrà un paper gens còmode. No és, precisament, un líder amb un tarannà resistencialista que pica pedra. El seu instints són més aviat cap a la dreta i cap amunt.

Anem a la part més negativa. L’esquerra ha perdut el consell i per molts pocs vots. Diria que ni el PP s’ho imaginava. Si ho hagués previst, hi hauria hagut més baralles per ser el candidat. Seran quatre anys, per sort només quatre, molt difícils. Tindrem com a conseller de Cultura un personatge que nega la unitat de la llengua. En matèria de cultura el seu primer objectiu serà aniquilar l’IME. És segurament la pitjor derrota de l’esquerra de la democràcia. La victòria de la dreta reverbera fora de Menorca. No debades és un senyal inequívoc que Pedro Sànchez té els dies comptats. Li queden 6 mesos de govern. És un cadàver polític. I és que sense un vot resultat a Menorca, és molt difícil guanyar a la Moncloa. Mirau si som importants.

El primer que ens hem de demanar és per on s’han perdut els vots. Si mirem les dades del 28M veurem que a grans trets, el PSOE ha perdut 100 vots, Més ha perdut 200 vots i escaig, Ciutadanos ha perdut 2800 vots i Podemos 1900 vots. El PP ha guanyat 4000 vots més i Vox 1300 vots. Per tant el que ha decantat la balança cap a la dreta ha estat sobretot el col·lapse electoral de Podemos i la mobilització de la dreta. És la mateixa història arreu de l’estat. Els objectes polítics que van néixer el 2015 han deixat d’existir. I qui votava Podemos? Era un vot més de perfil més de classe que ideològic. Un vot de gent treballadora poc polititzada que va prendre consciència política el 2015. Que se n’ha fet dels seus votants? La majoria han anat a l’abstenció segurament. A Llocs com Palma molts han acabat a VOX.

En aquestes eleccions jo donava suport a Més, que ha fet una magnífica campanya. Més no ha tret un mal resultat, sobretot si tenim en compte tot el que ha plogut. Però ens esperàvem més. Les expectatives eren altes. Per on s’han perdut els vots?  A Ciutadella i Ferreries Més ha perdut prop de 500 vots, En canvi a la zona de llevant n’ha guanyat més de 200. Un dada molt interessant. Segur que hi ha molts factors diferents. Tanmateix tot indica que ha aconseguit sumar un poquet cap a l’esquerra. I en canvi ha perdut una petita bossa de votants segurament de caràcter més centrista a la banda de ponent. Les causes són múltiples, una d’elles la coincidència amb cincogema. Tanmateix diria que hi ha gent culturalment poc sospitosa de ser de dretes que ha acabat votant el PP per allò de defensar la cartera i la propietat.  No m’estrenyaria que les lleis d’habitatge recentment aprovades hagin acabat tenint un efecte contraproduent.

Si l’esquerra vol tornar a governar a Menorca, necessita recuperar tots aquells votants – a Menorca fins a 5000 – que van votar a Podemos el 2015.  la “Spanish revolution” és avui fum de formatjada (I el procés independentista també). Dit d’una altra manera necessita treballar el divorci creixent entre ideologia (esquerra- dreta – ecologisme – Menorquinisme – Feminisme) i classe social (Treball versus capítal). L’esquerra ha perdut perquè un perfil més aviat treballador i sovint poc arrelat a l’illa s’ha desconnectat i en alguns casos fins i tot flirteja amb la ultradreta. És un fenomen global. És Trump, és Meloni, és Lepen, és Brèxit, és Albiol.  NO cal dir que no es pot entendre aquest fenomen sense tenir en compte tot el que està passant amb els mitjans de comunicació, les xarxes socials i els nous tele predicadors evangelistes. Aquelles famílies humils, d’origen sud-americà que han vingut al meu col·legi a votar, per quin partit ho han fet? Molta gent veu com les forces progressistes no donen resposta als seus principals problemes, que es podrien resumir en Habitatge i inflació. La crisi fa mal i  L’extrema dreta els hi ofereix un marc cultural atractiu per donar resposta a la situació actual. És Normal que hi hagit desgasat en temps de crisi, no és normal que tot un espai polític i social es retiri de la política. L’objecte polític que es va inventar per mobilitzar vot popular ha desaparegut. I res no l’ha substituït. Aquí hi ha la clau.

La victòria de la dreta a Menorca és molt possible que tengui data de caducitat, però no ens podem despistar. Ara toca no desanimar-se, tornar a picar pedra en mil i una batalles, reorganitzar-se encara millor – la gent ben organitzada resisteix -, donar resposta als grans reptes, molt especiament l’habitatge. I, sobretot, no caure en els mateixos errors que el 2015. La solució al col·lapse electoral de Podemos no pot ser mai un nou Podemos.

 

 

 

 

 

 

Pau Obrador

Views: 314

1 comentari a “El 28M, el Tsunami que no vam saber veure”

  1. Es vot d’inmigració ha estat molt potent tant a Ciutadella com a Maó. En canvi, i xerrant amb molta gent, es menorquí d’esquerres està molt decepcionat. Massa desprotecció, massa abandonament, massa turisme, massa desgavell arreu, massa “pensar i dir que sí, i fer que no”.
    Ha estat molt complicat tenir complicitat i apropament amb es polític i depenents d’aquests, que ni t’escoltaven ni tenies sa sensació que estaven preocupats realment pes problemes, i si en fer festetes, promocions i fotos i subvencions estiuenques. A sa Costa menorquina (Sant Lluís a nes meu cas; amb coses depenents de s’ajuntament i altres més centrals) hi ha hagut un desgobern espectacular: només fent coses pes turisme i una deixadesa aumentant cap es resident. Si s’han de pagar impostos es paguen, però que no vagin cap es que ve uns dies, ja sigui turista o menorquí resident fora (un turista amb arrels). Ja conec masses menorquins fets fora de ses cases de lloguer a sa costa, per fer habitatge d’estiu (perque es “regula” tant a ciutat i tant poc a sa costa?). Masses menorquins que han de vendre ses casetes per s’augment des gastos, impostos i inseguretat (que no me diguin que no hi ha okupació, destroces i robatoris, ho veig a diari!)
    S’esquerra ha de fer un pas enrera per poder fer un salt endevant, i ara mateix no sembla que el vulguin fer, malgrat sa decepció que han tingut.

Els comentaris estan tancats.