Per mi la universitat té dues funcions principals. El primera funció és la de formar capital humà (allò que n’Àlex deiu amb tota la raó FP). Gairebé totes les societats avançades tenen un elevant nivell de formació. La segona funció és la d’incentivar la recerca i fer avançar el coneixement. Allò que ara és coneix amb el tecnicisme I+D s´ha convertit en un element clau pel futur econòmic i social de qualsevol país avançat. Finlàndia inverteix més del 3% del seu PIB en recerca, a Espanya just just arriba a 1,5%.
Si ens miram el cas de les illes Balears crec que cal parlar de fracàs molt preocupant que tindrà grans conseqüències.
1) Les Illes Balears continuen sent un dels territoris europeus amb un nivell més baix d’universitaris. No tenc les xifres a la mà, però si ho record bé més de la meitat dels estudiants de secundària no arriba acabar el batxillerat o qualcom equivalen. Podríem dir que la UIB de moment és una mala FP. Té el mèrit d’haver baixat el nombre d’alumnes just quan la població de les illes creixia sense precedents.
2) Avui en dia les universitat de debò són aquelles que fan recerca. No tenc les xifres a la mà, però en les estadístiques allò que és diu I+D és espectacularment baix, impropi d’un area amb el nivell de renda tan elevant com són les Illes Balears (crec que és situa al voltant de l’1%). Amb molt poques excepcions la UIB no ha aconseguit entrar en el circuït d’universitats de debò. La recerca normalment està molt mal repartida. Als Estats Units la recerca es concentra en aquelles universitats que pertanyen a la IVY league, és a dir Harvard, MIT, Yale, Berckley, a Anglaterra està passant si fa no fa el mateix. És tracta de crear economies d’escala que siguin competitives. A Espanya aquesta especialització no es tan explícita però també es dona. Podríem dir que els diners en recerca es divideixen en 50% Madrid, 25% Catalunya, 20% València, País Basc i Andalusia i el 5% per la resta. Sinó us recoman que entreu a la web del CSIC
1ra conclusió: fins i tot si ho comparam amb altres ‘regions’ petites de moment la UIB està molt per darrera d’on hauria d’estar
2na conclusió: allò que conta no és només el component formatiu sinó també la recera. Si es vol una univesitat de veritat cal produir recerca a nivell internacional. Comparau la UIB amb el parc de recerca biomèdica de Bcn (www.prbb.org) o el parc científic de Barcelona (http://www.pcb.ub.es/homePCB/live/ct/p1.asp). Barcelona no és que sigui capdavantera en recerca, però no té color si ho comparam amb la UIB.
3ra conclusió: I menorca? Si Mallorca li costa seguir el ritme, Menorca simplement ni el segueix. Tots els diners es queden a Mallorca: les dues excepcions són l’extensió d’Alaior i el conglomerat CIME-OBSAM. Jo crec que la manca d’un sistema universitari i de recerca és la mancança més important de Menorca, la que fa que la nostra illa es quedi tan endarrera.
HI ha moltes més coses que m’agradaria dir: ineficiència, politització,… però ho deix per un altre dia
Views: 15
També és cert que s’està dient que el que fa falta aquí són bons professionals, titulats de grau mitjà, de FP.
I també és cert que a les illes en general tenim el gran problema del turisme que fa que de feina no n’hi falti i que qualsevol jove de 15 anys es pugui posar a treballar de cambrer o qualsevol altra cosa i deixi penjats els estudis (aquesta dada és potser igual de preocupant que la que deieu dels universitaris: Balears té la taxa més alta d’abandonament d’estudis i fracàs escolar de l’Estat).
Certament cal un enfocament global del tema de la formació i del què fem amb els nostres joves i quin futur volem per ells: quina societat tindrem en el futur.
Intentaré ser breu. Però fonamentalment estic d’acord amb vosaltres. No és tracta de crear una universitat de la mida de Menorca (per això ja hi ha la UOC que funciona molt millor que la UIB a distància). Del que es tracta és de fer recerca no només per Menorca sinó des de Menorca. Sóc conscient de la dificultat de bastir centres de recerca en temes biomèdics. Però estic convençut que seria possible disposar de centres de recerca de relatiu prestigui en temes ambientals per exemple. Hi ha centres d’investigació a Blanes, a Solsona … perquè no a MEnorca? Allò que més importa no és disposar d’universitat sinó d’una economia basada en la recerca i el coneixement. Però clar si hi ha un duro aquest mai vindrà a Menorca, es quedarà a Madrid, Barcelona, Palma,….
Personalment crec que rallar de recerca universitaria a balears i més concretament a menorca és una utopia. Si parlam en medicina (que és el tema que conec un poc) tenim dificultats per mantenir i trobar bons professionals: traumatòlegs, oncòlegs,…Pesau que algun investigador que s’aprecii un poc i no sigui menorquí, voldrà venir a menorca? Jo per desgràcia crec que no. Però perque no tenim res a oferir, ni infrastuctures, ni tradició, ni res de res.
En quan a la idea de importar coneixements, no crec que sigui un problema exclusiu de menorca, ja que és una tendència molt arraigada a tot l’estat, per mentalitat sempre ha estat més fàcil veure que fan els demés i copiar-ho o comprar-ho, que intentar desenvolupar-ho aquí.
Com a anècdota, i crec que serveix d’exemple, la meva breu experiència laboral a la universitat. Quan fora de context de la universitat em demanen de que treballo, i els hi dic que a la universitat, m’han contestat, ja vareis vegades, i quan començaràs a treballar de veritat? Crec que aquesta pregunta resumeix perfectament una mentalitat i una tendència difícil de variar.
Tal vegada és que no qüestionam el model universitari actual. M’explic, que Menorca no tengui estructura universitària pròpia ni recerca clara pens que no és problema. El que és un desastre -i ho vam denunciar com mai abans quan erem universitaris- és la ineficàcia extrema en què tots els governs de tots els colors no han entès gens que és més productiu, eficaç, assenyat i barat fer sortir de l’illa els menorquins i menorquines perquè estudiin fora i retornin amb aquest capital humà que en teoria la universitat els ha de proporcionar, que intentar emular estructures universitàries impossibles per, ni que sigui, la massa de població de la qual rallam. M’hi jugaria un ciuró que en línies generals, més o manco, tots els universitaris actuals i passats de Menorca estan d’acord en aquest diagnòstic. Si és així, com és que no s’ha aconseguit que ho tinguem tot pagat per anar a estudiar -i aprovar- les carreres universitàries fora de l’illa? És que de ver creuen que can Salort supleix qualque cosa?