Aprofitant la gran noticia de que Extremadura passa tota la seva informàtica a software lliure (mocion_consejo_gobierno.pdf), volia explicar una mica què és açò del software lliure i del Linux, i perquè qualcuns ho consideram tant important.
En primer lloc dos apunts:
1) Un programa d’ordinador té un codi font i un executable. El executable és el que veis als vostres ordinadors normalment, i el codi font és el “plano”, el que ha escrit un programador i que serveix per generar l’executable. Sense el codi font, un programa NO es pot canviar. Amb el codi font, un programador SI que pot.
2) Els programes d’ordinador són immaterials. Sembla una banalitat dir-ho, però açò té molta influència en el raonament del software lliure, i en el model econòmic del software en general. Duplicar un cotxe costa molt, duplicar un programa té cost zero. Si tenim un panet de botifarró i dues persones, o se’l menja un, o se’l menja l’altre, o ho fan a mitges, en canvi si tenim un programa d’ordinador i dues persones, el programa el poden emprar totes dues.
Bé, idò el software lliure consisteix en obligar a entregar els codis font del programa quan aquest es ven o es regala, i en permetre que la persona que ho reb en faci el que vulgui. Açò va neixer d’un grup de programadors caparruts (i peluts) que, quan els hi van dir que els hi prohibien compartir els programes que ells feien amb altra gent, es van rebel·lar i van dir que ells no privaven a ningú de la llibertat de fer el què volguessin amb els seus programes. I es van posar a muntar tot un sistema operatiu que fos, per definició, lliure, que tothom pogués emprar i del qual tothom en disposés dels codis font. D’açò fa molts anys i hi hagut moltes ramificacions i històries, però el resultat més conegut és el Linux, una alternativa perfectament viable al Windows, almenys per fer-hi feina (els jocs són un altre mon).
El més curiós és que un sistema que es basa en la llibertat i en la col·laboració (hi col·laboren milers de persones arreu de tot el món), acaba donant uns resultats millors que els sistemes privatius:
1) No hi ha virus ni quasi cap forat de seguretat. Al tenir el codi font disponible, molts programadors el repassen i detecten els forats abans que arribin a la gent.
2) És multiidioma. Disposeu de Linux en català, de manera gratuïta, i si voleu podeu col·laborar en la traducció de nous programes encara no traduïts.
3) Innova molt més que el propietari. El fet de tenir tantissims col·laboradors arreu del món, fa que inevitablement surtin moltes més idees que les que poden tenir una colla d’encorbatats a sou d’en Bill Gates.
4) Sempre es suma. Com el coneixament científica, els nous descobriments es van afegint a la sabiduria col·lectiva, i queden disponibles per a tothom, de manera que sempre es construeix a sobre del que ja hi ha, no es reinventa continuament la roda.
5) S’evita l’espionatge. Al disposar del codi font, es pot garantir que aquell programa fa el que ha de fer i no cap altra cosa obscura. Açò és molt important per a grans empreses i governs, ja que hi hagut diversos casos de programes espia vinguts dels USA.
Be, amb tot açò, no trobau que les administracions públiques, pagades amb doblers col·lectius, HAURIEN de fer lliures tots els seus programes, per exemple? Posar a disposició del poble el que és del poble? Xapó pels extremenys. Els andalussos segueixen les seves passes, a veure si arriba qualque dia aquí, aço.
Ah, si qualcú vol provar el Linux a ca seva que ho digui, eh. Em consta que més d’un ja el té, i segur que no té pegues de virus 🙂
Views: 1
I encara flipo més!
Aquests darrers dies hem tocat amb S’Albaida a Prada de Conflent, a la Universitat Catalana d’Estiu, i passejant per les instal·lacions de la universitat vaig veure un aula-taller d’informàtica. I quina sorpresa la meva quan veig que als 14 pc’s que hi havia allà, a tots hi havia instal·lada la Ubuntu Dapper, que és una distribució de Linux que en Santi ja mos havia comentat com que és de les més intuitives i senzilles d’emprar però a la vegada potentíssima.
Enhorabona per la decisió de posar linux a la universitat d’estiu!
Això no m’ho crec casi ni jo!
Resulta que l’ordinador de la meva germana gran i el meu cunyat no anava gaire fi darrerament, a més s’han comprat recentment un modem-adsl (amb lo que ara han conegut les avantatges de navegar a una velocitat superior que la que oferia un simple modem de 56Kb, ejem), i al final han accedit que els instal·li un sistema operatiu Linux (els he posat Knoppix 4.0). Pel que m’han dit que volen fer van sobradíssims, i que s’oblidin de virus i penjades a partir d’ara, que deuria ser el que segurament feia que em diguessin que l’ordinador els feia coses rares. I ells dos tampoc són uns cracks que diguem amb els ordinadors, però és perdre-li la por i provar-ho, al final és el que diu na Diana, la cosa funciona, i el meu cunyat és dels que escriuen amb un dit! Uns nou-vinguts més a la família, benvinguts!
Gràcies Santi!!! encantat de deixar-te es portàtil quan vulguis.
Per cert, per qui estigui pensant en comprar un portàtil, Maria, Laura. Jo vos puc dir que en tenc un des des fa quasi quatre anys i no he tingut cap problema, mai he hagut de dur-lo a cap servei tècnic. És un Toshiba Satellite i estic encantat amb ell, ha anat de Maó a Barcelona moooltes vegades, i ara fa d’ordiandor de taula ocupant molt poc espai. I el puc fer servir a qualsevol lloc de sa casa, fins i tot a n’es pati.
Una abraçada a tothom.
Hola bona nit,
En primer lloc felicitar a la flamat guanyadora del concurs de cuina de les festes de sant Gaietà, enhorabona Cris, t’ho has currat de veritat!
I dins aquesta entrada, és clar, felicitar també als “nostres” amics informàtics que amb els seus consells i la seva il·lusió aconsegueixen motivar-nos també a nosaltres. La veritat és que no conec a gent tant altruista com els linuxeros. Per la part de servei tècnic un 10 o si pot ser un 20 per en Nico, en Santi i en Domènec que sempre estan disposats a venir a casa a ajudar-nos només a canvi d’unes cerveses i quatre cacahuets, alguna vegada fins i tot d’algun soparet.
Per la part de funcionament dir-vos que la cosa funciona. Potser jo no l’utilitzo tant com n’Isma però les dificultats que ens trobem són mínimes. Per contra anem tranquils amb això dels virus. Nosaltres tenim el windows virtual i alguna vegada l’hem d’utilitzar però per aquelles coses que, com diu en Santi, només dissenyen per windows. Poques vegades.
Ànim a tots els que us ho esteu plantejant i moltes gràcies als informàtics per la seva empenta. Bona nit i a les barreres de Llimpa ens veurem.
Per part meva, encantat també de poder ajudar en el que puguem.
Estava pensant que podriem distribuïr lo que s’anomenen “LiveCD”,
són cdroms que contenen un sistema operatiu linux i arranquen des de cd, sense tocar en absolut el sistema operatiu que un ja pugui tenir instal·lat. Hi ha moltes distribucions, però jo potser recomanaria Knoppix (la que té en Joan Carles, per exemple) o Ubuntu, que està molt bé també.
Si algú s’apunta, jo crec que en Santi i jo no tindrem cap problema en anar fent còpies d’aquestes, que serveixen perquè un vagi coneguent el sistema linux i el dia que es decideixi, el canvi no sorpren tant (per no dir gens en absolut, jeje).
De fet, aquest bloc que esteu escrivint ara mateix tots està fet amb software lliure i corre sobre un sistema operatiu Linux (és una distribució anomenada Snofrix, molt semblant a la Knoppix, però crec que fa 3 anys que no l’he apagat l’ordinador de casa, excepte quan la Gesa t’obliga, de virus i penjades evidentment res de res, i en quan a màquina l’haurieu de veure, pobreta, és una carraca però així de bé aguanta!).
Molt bé Santi!– trob que hem escrit a la vegada… estar bé saber açò dels recanvis….Com diu na laura, per sa paga de Nadal a veure si cau!! Gràcies!!
Al·lots, jo també tenc dubtes sobre el tema del Portàtil…és una bona solució si només l’empres per temes d’internet, fotografia…??? Té tant poc marge de maniobre com diuen???
I si feim una sessió pràctica d’en Nico i en Santi a casa d’algú un dia plujós d’hivern pq ens ensenyi a aquests macs xalandriers tots a la vegada????i no hagin d’anar de casa en casa???? com ho veis???
Laura, un portàtil és molt pràctic, si. No ha de donar necessàriament més problemes que un sobretaula, però si tens la mala sort de tenir averia tot és més car: els recanvis, la mà d’obra, etc Jo no n’he tingut mai perquè abans hi havia molta diferència de preu, però avui per avui hi ha portàtils que estan molt bé, de preu. En quant a navegar amb el Mozilla, molt millor, si.
Fons, fantàstic !! Un més a la llista. Ja me’l pots passar quan ens haguem de veure, si, i tornarà nou. Estaria bé que abans et fessis una còpia a un CD o similar de tot el que t’interessi conservar (documents i coses per l’estil), i ja xerrarem de com feim el canvi.
Si m’ho poseu així de bé jo encantat d’afegir-me a la família Linux. Bàsicament empr s’ordinador com a màquina d’escriure, com a arxivador, i per connectar-me a internet, i no juc mai a res (també en som un mac per jugar). Es meu ordinador resta a la vostra disposició. Santi, tenc un portàtil així que te’l podria dur quan facem un truc, o quan vingueu per La Cova, com vagi millor. Pot ser serà d’aquesta que aprengui a fer servir es meu ordinador, que crec que el tenc “un poc” desaprofitat. Intentaré ser un bon alumne.
Ja que hi estem posats… En David i jo tenim ganes de comprar-nos un ordinador nou, potser de cara a la paga extra de nadal… I estem tamptejant la idea de comprar un portàtil. Què en trobau d’aquest tipus de màquina?
A jo m’han dit que com a pràctic, és ideal, clar, però que solen donar problemes. M’ho crec o no?
Per cert, fa uns mesos ens vam comprar un antivirus panda. Fins que no ens hem decidit a treure’lt el nostre ordinador estava com a mort. Tenia vessa de tot i fins i tot no ens obria ni els docs. de pdf! Una locura. As final hem acabat per baixar-ne un d’internet i navegar a través del mozilla. Hem fet bé?
En Joan Carles té tota la raó. Si algú vol l’ordinador per jugar, que no es mogui de Windows (encara que jo per jugar em compraria una PlayStation). Si el vol per fer multimèdia, encara ho aclariríem. I si el vol per fer feina, sortirà guanyant si es passa a Linux.
També és cert el tema del hardware. De vegades costa que el darrer modelet d’aparatet funcioni amb Linux, i és perquè els senyos que han fet l’aparatet l’han preparat només per Windows. Però generalment, al cap de sis mesos d’haver sortit l’aparatet al mercat, ja hi ha qualcú a algun racó de món que ha fet la feina necessària perquè allò funcioni en Linux. De cada vegada, però, hi ha més gent amb Linux, i cada vegada hi ha més senyors que fabriquen aparatets que els fan funcionar, d’entrada, també amb Linux, per guanyar vendes.
No ens enganem, els ordinadors són màquines molt complicades, i “Windows fa fàcil el que és fàcil, i impossible el que és difícil” … mentre que “Linux fa fàcil el que és fàcil, i difícil, però possible, el que és difícil”. La majoria de voltros us heu de preocupar exclusivament del que és fàcil, i el que és difícil ja ho aclarirem els sonats dels informàtics 🙂
Segurament no tindríem aquesta xerrada si Windows no fos tant fàcil de piratejar. Algú de voltros pagaria els prop de mil euros que val un Windows, un MS Word, un Excel, un Access i un Antivirus ? Tots tindríeu Linux, ja, un sistema operatiu col·laboratiu, desenvolupat per tot el món i per a tot el món.
Jo som un d’aquests que un moment donat vaig optar per posar Linux a casa, més que res per provar-ho i davant les opinions sempre favorables d’en Nico. Per tant, més que qualsevol altre som un dels macs que té linux. I quina és la meva experiència? La veritat és que m’ha costat un poc, perquè poc a poc hem hagut (En Nico i jo, però sobretot ell) d’anar construint aquest animal i solucionant les pegues que anaven sorgint (hem hagut de canviar, per exemple, un parell de vegades tot el sistema operatiu, hi ha hagut algun problema amb els ports, que vénen a ser els canals d’entrada i de sortida del teu ordinador a internet, hem hagut d’instal·lar pluggins per poder llegir segons què…) I reconec que a vegades, qualque estona n’he flastumat. També podria afegir que en Nico diu que no recorda cap pc que li hagués donat tants problemes com el meu.
Però després de tot, funciona. I molt bé. Que és més complicat que windows? Jo diria que no. El que passa és que totes les coses estan pensades per a Microsoft. Tots els elements externs, com una impressora, un mp3, un CDrom de no sé què putes, un escàner… estan pensats per ser emprats per windows, de manera que gairebé quan els hi instal·les ells tot solets fan la feina. També hi ha tipus d’extensions que línux no llegeix, com el .exe el .wmv o el .cdr. I jo m’he trobat amb algun problema d’aquest tipus. Tot el que és món multimèdia (so, imatge) també és un poc complicat, tot i que s’ha de dir que Linux ho acaba llegint gairebé tot, només has de pernejar un poc o bé tenir uns grans amics amants del línux (record que la immensa majoria de problemes que m’han sorgit els he solucionat enviant un mail a en Nico).
Clar, en aquest darrer sentit, sí que s’ha de fer un poc més de feina, no ens enganem, sempre des de la perspectiva d’un llec en la matèria. Però el funcionament normal de l’aparell és bo. I caldrà, per tant, decidir si convé depenent de les exigències d’un mateix. Si un empra l’ordinador per jugar, o fer molta cosa en el món del so o de la imatge, potser línux no és la millor opció. Però com a ordinador que funciona, que no es penja, que et parla en català, a qui els virus no afecta, jo potser el recomanaria. I us assegur que més analfabet en informàtica que jo potser no el trobaríeu en aquest racó xalandrier. I si no, demanau-li a en Nico.
En Fons ha esmentat el principal rumor sobre Linux. D’entrada, dir-te que no és més difícil d’emprar, ni requereix més coneixaments tècnics per part de l’usuari final. El que si és cert és que hi ha coses que funcionen una mica diferent que en Windows (no és un clon) i, com tots els canvis, un s’hi ha d’acostumar. Però t’assegur que el canvi no és més dràstic que passar del MS-DOS amb Wordperfect al MS Word amb Windows, cosa que molts de voltros devieu fer.
Aquí hi ha una perla informàtics que explica la situació: http://www.sromero.org/linux/pringao/Pringao_Howto.html
És llarg però molt divertit. Al final, a les conclusions diu dues frases que ho resumeixen tot:
“- Windows hace fácil lo fácil e imposible lo difícil.
– Windows no es fácil. Windows PARECE fácil porque los pringaos como nosotros les instalamos y configuramos todo. Hacemos de soporte técnico de Microsoft”
És trist però és així. Quan Windows falla, li entra un virus, comença a donar errors de DLL’s, té programes que s’apaguen tot sols, .. etc Qualcú que “sap d’informàtica” vé i es trenca ses banyes per arrenjar un programa que falla perquè està mal fet, i que moltes vegades ha d’acabar esborrant i tornant a instal·lar.
Jo fa més de quatre anys que només faig feina amb Linux, i he deixat de donar suport tècnic al Windows. Ara bé, estaré encantat de posar Linux i ajudar a qui el vulgui provar. D’entrada, no és necessari treure el Windows. Si us fa por, en un primer pas es pot muntar de manera que, al arrancar l’ordinador, et deixi triar si vols arrancar Windows o Linux. El més pràctic, però, és tenir un Linux i, dins de Linux, tenir l’opció d’arrancar un windows “virtual”, pel dia que tens un CD que han regalat al diari i que només funciona amb windows, o cosetes així. Jo ho tenc així, i al ser un windows “virtual”, quan s’espatlla l’esborres i el tornes a instal·lar, sense fer malbé res del sistema “pare”, que és el Linux.
Venga, qui vulgui un Linux que s’apunti a la llista. En Nico, en Joan Carles, n’Isma i na Diana, en Domènec i jo, com a mínim, ja el tenim.
Coses curioses: tot google funciona amb ordinadors Linux … i el sistema de seguretat de les webs de Microsoft tambe !! Jua, jua. Per alguna cosa serà, quan ells mateixos trien Linux per protegir-se, no trobau ?
Santi, n’he sentit parlar del Linux, emperò sempre he sentit que és mes difícil d’emprar que windows, i que requereix més coneixements informàtics per part de l’usuari. Jo m’incloc entre els macs que na Laura deia fa una estona i no sé si el Linux i jo ens duriem gaire bé. Ja ens informaràs!!! Pot ser ens podries fer un curset “Linux per macs”. Salut a tothom.
Molt interessant açò que expliques,
Ben mirat, estaria bé que tu i en Nico obrissíu una secció a Xalandria sobre temes informàtics, aveure si aconseguiu que tots els macs xalandriers en informàtica – entre els quals m’incloc – ens podem anar actualitzant una miqueta. Des d’aquí, envio una salutació a en Nico Saiz, un dels mestres informàtics que fins el moment més problemes ha solucionat en els ordinadors de membres de la família de Xalandria – entre els quals també s’hi inclou el meu -. Haurem d’aprofitar ara ets per aquí tu també, Santi!